keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Koira-ajokortti pakolliseksi?

Usein internetin koira-ryhmissä on puhetta koira-ajokortista.
Itse kannatan ajatusta. Jokin kasvattajakurssin tyylinen ensin, sitten loppukoe, joka ratkaisee saatko kortin. Sitten kauppasopimukseen merkitään että on esitetty koirakortti.

Mutta miksi? Miksi koira-ajokortti?
Ihana Christa on kiteyttänyt ajatuksiani tähän päivitykseen:

Puhun nyt erityisesti koirien pennutuksesta, mikä on hyvin ajankohtainen aihe jokaikinen kevät.

Taannoin on ollut ihmettelyä internetissä kun uros on päässyt nartun selkään ja tulee yllätyksenä että narttu onkin tiineenä. Eihän se uros sitä astunut, se vaan hyppi juoksuisen nartun selkään? Ahaa...

Moni uskoo yhä, ettei koira astu esimerkiksi omaa sukulaistaan. Tai keskenään erikokoiset ja/tai erirotuiset koirat eivät kykene lisääntymään. Tai että oman talon uros ei halua astua oman talon narttua.
Väärin. Kaikki tuo tapahtuu kyllä oikein mutkattomasti kun nartulla on parhaat päivät ja uroksella jonkinlaiset kivekset - Piilokiveksetkin käyvät hommaan helposti.
Juoksupöksyt tai urossuoja ei auta mitään. Ovet eivät auta, sillä koirat avaavat ne helposti, jotkut jopa syövät itsensä oven läpi.

Nykyään elää vieläkin myös valheellinen uskomus, että jokainen narttu pitäisi astuttaa mahdollisimman nopeasti ettei sille tule kohtutulehdusta.
-Itseasiassa koiran pennuttaminen altistaa helposti kohtutulehdukselle. Kohtutulehdus on nimenomaan yleinen pennutuksen jälkeinen komplikaatio, joka yleensä johtuu kohtuun jääneestä istukasta/pennusta tai istukan osasta. Erityisesti rodut jotka eivät kykene normaaliin synnytykseen... No, silloin erityisesti komplikaatioiden riski on suuri.
Narttukoiran sterilaatio on ehdottomasti paras ja ainoa tapa estää kohtutulehduksia!

Pennutuksen yhteydessä narttukoira on normaaliakin alttiimpi tulehduksille ja kaikenlaisille pöpöille. Yleinen tähän liittyvä vaiva on mm. nisätulehdus/maitorauhastulehdus.
Pennutus on aina stressitila nartulle fyysisesti että henkisesti. Stressi altistaa kaikille sairauksille ja vaikeuttaa niiden paranemista.
Mikään narttu ei varsinaisesti nauti "äitiydestä", joten on aivan turha vedota siihen että jokaisella on oikeus äitiyteen ja sen ihanuuteen.
Tiineyden ja imetyksen aikana narttu on itseasiassa oikeasti paljon suuremmassa riskissa saada hengenvaarallisia komplikaatioita, kuin olisi ilman pennutusta.

Erityisesti terveystutkimattomalla nartulla tiineys on riski, sillä koiran paino erityisesti tiineyden loppupuolella on erittäin iso rasitus nivelille. Jos nivelet eivät olekaan terveet, koira on kivuissa ja saattaa jopa rikkoa itsensä peruuttamattomasti. Esimerkiksi ristisideleikkaus on n.2000euroa.
Et voi vedota siihen, ettet tiennyt - Se on vastuusi tietää nämä kun lähdetään teettämään pentuja.


Pennuista saa rahaa?
Tämäkin on hirveä uskomus. Sookiella on menossa tiineysvuorokausi 41, ja mulla on mennyt tähän mennessä 300euroa rahaa tähän pentueeseen, joka ei ole vielä lähellekään edes maailmassa.
Sitä ennen on tehty terveystutkimukset, joihin on mennyt n. 300euroa. Lonkat, kyynärät, koko selkä ja silmäpeili x2.
Ja jos sattuisi niin, että tiineys menee kesken tai kaikki pennut kuolevat synnytyksessä... Pelkän keisarinleikkauksen hinta lähtee 600eurosta. Nartun sterilaatio siihen päälle, kulut ovat jo yli 1000e.
Pennutus on riskipeliä, ei mikään hauska "tarviin rahaa laskuihin tai ryyppureissuun" -keino.
Pahimmassa tapauksessa narttu sekä pennut kuolevat ja käteen jää vaan kylmä eläinlääkärilasku.

Maalaisjärki ei ole koskaan pahitteeksi
On ollut puhetta myös koirien lisääntyvästä ylipaino-ongelmasta. Eläinkaupat ja eläinlääkärit notkuvat satojen eurojen dieettiruokia, joissa rasvat on säädetty minimiin ja se korvattu pikahiilareilla.
On myös uskomus, että kun koiralle ostaa sitä 120e dieettiruokaa niin on ok tarjoilla koiralle samalla meetwurstia, makkaraa, juustoa yms ja sitten ihmetellään kun ei laihdu. Sama asia kun itse syöt pizzaa ja otat light-kokiksen ettet lihoisi...

Voisin väittää, että paras tapa laihduttaa koiraa on syöttää normaalia ruokaa, mutta vähemmän. Kaikki ylimääräiset herkut pois ja vapaata liikuntaa. Uinti on hyvää nivelille, jotka ovat ylipainon takia kovassa rasituksessa.

Mitä niveliin tulee, niin ontuvaa koiraa ei myöskään viedä treeneihin, riehumaan kavereiden kanssa tai juoksemaan muutenkaan.

Tämäkin on aivan ihmeellinen tapa ihmisillä. Ontumisen syytä ei selvitetä eikä myöskään tarjota koiralle lepotaukoa treeneistä tai riehumisesta. 
Sitten ihmetellään miten koira on rikki jo 3vuotiaana ja sillä on erittäin pitkälle edennyt nivelrikko tai kasvuhäiriö.
Taannoin kuulin myös, että koiraa ei saa viedä ulos edes tarpeilleen ennen täyttä rokotus-suojaa. Osa uskoo että ei ennen 16vko ikää, osa uskoo ettei ennen 1v ikää!
Jopa jotkut kasvattajat ovat neuvoneet näin?
Oikeasti mitä? Jos pidetään koira kokonaiset 12kk pelkästään sisätiloissa, niin mitä siitä tulee kun vasta sitten aletaan opetella sisäsiisteyttä, remmikävelyä, luoksetuloa ulkona? Miten näin "kaapissa" kasvatettu koira sopeutuu yhtäkkiä kaupungin hälinään, muihin koiriin, polkupyöriin?

Hyvä, normaali kasvattaja vie pentuja ulos jo ennen luovutusikää, yleensä n.4viikon iästä eteenpäin. Pennulle on terveellistä päästä tutkimaan maailmaa ja peuhaamaan halutessaan ulos. Myöskin nuorena opitut sisäsiisteystaidot säilyvät pitkälle vanhuuteen.

Hanki koira, joka sopii tarpeisiisi
Jos haluat seurakoiran, jonka kanssa voit koirapuistoilla ja kulkea hihnatta, antaa vaikkapa naapurin lapsille ulkoilutettavaksi... - Älä nyt hemmetissä ainakaan hanki faaraokoiraa.
Alkukantainen metsästyskoira ei välttämättä ole täysin oikea valinta helppoa, vaivatonta koiraa etsivälle. Näitä näkee ohimennen mm koirapuistoissa, mikä ei todellakaan ole niiden paikka. Riittää yksi arka pikkukoira joukkoon, niin pysäytäpä siinä metsästysviettissä jahtaavaa vinttikoiraa...

Jos haluat vartioivan koiran, tuskin tarvitset siihen kuitenkaan 100kg kaukasiankoiraa.

Tai jos haluat suuren koiran, ei sen tarvitse olla välttämättä tanskandoggi, jonka ruokakulut ja satunnaiset eläinlääkärikulut ovat luonnollisestikin jopa yllättävän suuria. Tämän kokoisen koiran leikkaukset ja lääkitykset maksavat paljon.
Siinä missä 5kg koira syö matolääkettä pari tablettia, syö 100kg koira 3pakettia samaa matolääkettä.

Harkitse. Mieti. Onko tähän varaa? Onko tähän resursseja? Onko tämä riski kaiken arvoinen?
Oletko valmis? Onko tämä viisasta? Onko tarpeeksi tietoa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti