perjantai 22. maaliskuuta 2013

Pentutehtailu - Herätkää

Facebookryhmä Pentutehtailu saatava loppumaan
Suomen eläinsuojeluyhdistys pentutehtailusta
Älä osta halpaa pentua!

Sieltä todella paljon kattavaa infoa pentutehtailusta, laittomasta maahatuonnista ja koirien jalostuksesta.

Pentutehtailu on todellinen riski koko Suomelle. Suomi on ollut jo 22vuotta täysin rabiesvapaa maa, mutta jälleen tänäkeväänä, kiitos pimeän tuonnin, Suomessakin on vahvistettu raivotautitapauksia.
Rabies tarttuu myös ihmisiin ja tappaa.

Tukemalla pentutehtaita ja pimeää maahantuontia riskeeraat perheesi, lastesi, kaikkien rakkaidesi hengen.
Myös madot ja kaikenlaiset muut loiset ovat ihmiselle vaaraksi, erityisesti vauvoille. 
Pelkkä "harmiton" ja yleinen korvapunkki voi aiheuttaa ihmisellekin, esim atoopikoille, vakavia iho-oireita.
Pentutehtaat ovat lähes poikkeuksetta täynnä sisä- että ulkoloisia.


Deimoksen sisarusparvi kasvattajalla.
Terve pentu on puhdas. Sillä on kirkkaat silmät, puhtaat korvat, nenä ja peräpää.
Terve pentu tutkii reippaasti ympäristöään, on iloinen ja täynnä elämää.

Viimeaikoina kokonaisia tehdasperäisiä pentueita on kuollut parvon takia. Parvo on yleinen, tarttuu helposti, säilyy hyvin pitkään ympäristössä, eikä siihen ole hoitoa.

Mistä tunnistaa pentutehtaan?
Yleensä pentutehtailijoilla on ilmoituksissaan selkeä kaava ja useasti ne esiintyvät Keltaisessa pörssissä.
Yleisimmin ilmoituksessa tarjotaan rotukoiria järjettömän halvalla hinnalla. Kyseessä on usein suosittu pienikokoinen rotu. Pennun hinta on suomessa 1400euroa, mutta ilmoituksessa luvataan hinnaksi 100-500euroa. Pentua mainostetaan puhdasrotuisena, ilman papereita. Vanhemmat saattavat olla rekisteröityjä.
Tässä kohtaa herää kysymys: 
Jos vanhemmat ovat rekisterissä, miksi jälkeläistä ei ole rekisteröity?
Tähän on tasan yksi syy: Vanhemmat eivät ole terveitä, niitä ei ole todistettu terveiksi tai niissä on jotain muuta oleellista vikana. Esimerkiksi belgianpaimenkoiralla harmaakaihia sairastavan jälkeläisiä ei rekisteröidä. Syynä voi olla silmäsairaus, lonkkavika, selkäsairaus...

Moni perustelee ettei tarvitse rekisteröityä, sillä ei aijo käydä näyttelyissä.
On aivan sama mitä rotukoirallaan tekee, mutta ainakin sen taustat ovat puhtaat. Sen vanhemmille on asetettu ehtoja terveyden, luonteen ja ulkonäön suhteen ja ne ehdot on täytetty.

Myös moni ottaa yhteyttä ilmoituksiin, joissa luvataan ihanaa sekarotuista Virosta. Myyjä lupautuu tuomaan pennun Suomeen ja terveystodistuksetkin luvataan, mutta ne salaperäisesti hukkuvat postiin.
= Tehdas. Eikä mitään papereita ole koskaan ollutkaan.

Miksi täytyy ottaa sekarotuisia pentuja Virosta? Suomessakin on myytävänä upeita, normaaleja sekarotuisia pentuja. Suosittelen lämpimästi myös rescue-koiria!
Viro on rabiesmaa ja sieltä tuominen on aina riski. Mikäli koiralla ei ole saapuessaan mukanaan papereita, se on laiton tuonti. Koirilla on tuontivaatimukset täysin syystä ja ne ovat meidän omaksi suojaksemme.
Jokainen tuonti on myös tullattava.

Kukaan vastuullinen kasvattaja ei tarjoudu tuomaan pentua ostajalle mihinkään satamaan, vaan ostaja hakee pennun hänen kotoaan. Yleensä kasvattaja jopa tavataan kerran aikaisemmin ennen ostopäätöstä.

Rekisteröityjä koiria voi saada myös edullisemmin. Jos etsii ei-näyttelykoiraa, voi häntämutkainen rotupentu olla loistava valinta. Häntämutka on yleinen ja varsin harmiton kauneushaitta, mutta vähentää hintaa.

On myös olemassa perusterveitä, yleisiä koirarotuja, joiden hinta on kohtuullisempi.Sairaan koiran hoitaminen ei ole mitään edullista hommaa.
Zeus on vastuulliselta, rekisteröidyltä, ihanalta kasvattajalta hankittu, mutta sairastui ulkopuolisista syistä lievään vatsapöpöön aikaisemmin keväällä, ja ei-kiireellisenä hoitona(hoidot) maksoi yhteensä lääkkeineen yli 800euroa

Miettikää mikä tulee olemaan summa kun jotain oikeasti vakavaa tapahtuu.
Silmäilin myös leikkaushinnastoja hätätapausten varalle, niin yksin jo yleinen vatsalaukun kiertymä voi tulla maksamaan omistajalle 1000euroa.

Pentutehtaassa parvoon sairastunut pentu viedään aina välittömästi lääkäriin, jonne se myös joutuu jäämään. Kiireellinen tapaus maksaa aina normaalia enemmän, eikä yö sairaalassa ole ilmaisesta kuullutkaan.

Halpa pentu muuttuu hetkessä tuhansien hintaiseksi ja lopulta yleensä jopa menehtyy.

Menetys on kipeä, omistajalle rahallisesti sekä henkisesti, pennulle fyysisesti.

4 kommenttia:

 1. Mulla kans tuttu oli ostavinaan saksanpaimenkoira-husky-malamuutti-sekotuksen, johon sillon jo tuumasin, että älä ota, kun rupee olemaan rotuja noin paljon, niin et koskaan voi tietää mitä siitä tulee. Muutama kuukausi sen jälkeen, kun pentu tuli, niin rupes koiralla kasvaa raatelukynnet/hampaat. Oli sitten ollu seassa koirasuttakin. Kasvattaja katos Suomesta pennun oston jälkeen. Toistaseks pentu on ollu terve, mutta ei kyllä käyttäydy lainkaan niin kuin sen ikäisen koiranpennun kuuluis. Omaa sekarotuista (hovawart-saksanpaimenkoira)kävin katsomassa ennen luovutusta. Sain nähdä emon, muita pentuja, pentuhuoneen, jutella kasvattajan kanssa ja eläinlääkärin todistuksen sain mukaani. Vieläkin yli kahden vuoden jälkeen kasvattaja pitää yhteyttä, vaikka kyseessä oli vahinkopennut :)

  VastaaPoista
 2. Jälleen hyvä teksti! Ja ei välttis aina halvalla, yks tyyppi kerto "siis ihan vaan Keltasesta pörssistä, ku oli näitä kääpiöpinsereitä syntyny vahinkopentueena (saletisti...), ni 900e makso=)" öööööö what?!?!

  VastaaPoista
 3. Huippu on se, et ku sanotaa "ostin sekarotusen, ku ne on terveempiä" xD juujuu

  VastaaPoista
 4. Kiva, että kirjotit tästä aiheesta :) Ite oon liittynyt tohon facebookin ryhmään, ja pistää oikeesti miettimään, että keltaisen pörssin suunnilleen joka toinen ilmoitus on jotenki epäilyttävä. Millon myydään koiraa, joka on talvella syntynyt ja kuvassa nurmikkoa näkyvillä... (vieläpä lapissa asuu...) Ja toisekseen näitä google kääntäjällä käännettyjä epäilyttäviä ilmoituksia. Ihan älytöntä... Jos tuolta ulkomailta koiran haluaa pelastaa, niin itse ainakin suosittelen pelastetaan koirat -yhdistystä. Sitä kautta meille yksi koira tullut (siskolle useampikin) ja ne tekee arvostettavaa työtä niiden eteen! Ja toiminnassa ei ole mitään epäilyttävää, koiran mukana saa kaikki tarvittavat paperit yms ! :)

  VastaaPoista