torstai 15. maaliskuuta 2012

Pennun raakaruokinta osa.1

Tässä siis juttua 3kk ikäisen pennun raakaruokinnasta. Ruokahan muuttuu kasvuvaiheen myötä, joten tämä on ensimmäinen osa. BARFin aloituksesta ~ 4kk ikään(tai hampaiden vaihdon aloitukseen).

BARF - Se luonnollisempi vaihtoehto. Raakoja luita, raakaa lihaa, sisäelimiä, rasvoja ja hitunen soseutettuja kasviksia.

En ole ammattilainen, vaan yksi ruokavalion suuri kannattaja. Sinisterin allergiat(riisi,maissi) paranivat nopsaan näillä konsteilla.

Mitä pennun raakaruokintaan tarvitaan?  
Pentu, eli makutuomari 
Suositeltava toinen makutuomari, kokeneempi ruokailija (Jos pentua nirsottaa, on toinen joka siivoaa ;))
Pakastin, ja mieluusti jääkaappi


Aina valppaana ja reippaana odottava parivaljakko...

... Tai sitten vähemmän reippaana odottava makutuomaristo.

Niin, eli ennen ruokaa on jokaisen koiran osattava rauhoittua. Kukaan ei halua ojentaa ruokakuppia riehuvalle, vinkuvalle ja pomppivalle koiralle, joka heittää kupin vanhingossa pitkin seiniä...
Ruoka on palkinto hyvästä käytöksestä.

Mistä tarvikkeet?
Mistä ne haluaa kukakin ostaa. Tavallisesta ruokakaupasta saa kaikki kasvismössötarvikkeet helposti ja edullisesti. Kasvismössöjä myydään valmiinakin, mutta suosittelen tekemään ne itse. Esim kesäkurpitsan hinta on n. 80snt - 1,20e, ja se riittää meillä koosta riippuen pariksi viikoksi tai pidempään.

Kasvismössön tekoon tarvittavan tehosekoittimen saa lähes mistä vaan (Esim Anttila), halvin sopii hyvin ;)

Lihaa saa myös kaupasta, mutta isomman koiran tarpeisiin se voi olla liian kallista. Lihat ja luut ostan itse Murren Murkinasta, jota piilomainostan täällä kokoajan. Murren Murkinassa on helppo käydä kun tosi lähellä asuu ;)


 


Tuttujen koirien piirissä käytetään myös ahkerasti Vauhtiraksua.
Yhä useampi Musti & Mirri myy myös samoja pakasteita.
Muistakaa myös teurastamot, osa niistä myy yhä tuotteitaan suoraan yksityisille koiranomistajille.


Mitä? Missä määrin?
Pennun raakaruokinta kannattaa aloittaa hellävaraisesti, jos pentu on kasvattajan luona syönyt teollista.
Moni on todennut siipikarjan hyväksi aloitukseen.
Pennulle kannattaa antaa samaa eläinproteiinia muutama viikko putkeen ja seurata vatsaa, sitten hiljaa vaihtaa seuraavaan. Tilannetta kannattaa seurata, jotkut ovat luonnostaan herkkävatsaisempia.
Herkkävatsaisille pennuille sopii yleensä naudanmaha, sillä se sisältää vatsalle hyviä bakteereja ja ravinteita.

Hyviä luita/rustoja aloitukseen ovat broilerin kaulat, broilerin selkäranka, sian kylkirusto, broilerin siivet yms. Seuraa pentua, pentu ei saa niellä liian isoja paloja.
Ajanvietteeksi sopivat hyvin ydinluut ja muut suuret luut, joissa pennulla on tekemistä. Ajanvieteluut säästävät myös huonekalujasi pennun uteliaalta hammasrivistöltä.
Kokonaan syötävien luiden määrää olisi hyvä lisätä hieman kun pentu aloittaa hampaiden vaihtamisen. Kalsium on tärkeä rakennusaine myös kehittyvälle luustolle. Kananmunan kuoret jauhettuina ovat myös loistavia.

Kasvismössön olen aloittanut ihan kevyesti tuoreella salaatilla ja pennun mieltymyksen mukaan lisäsin mössöön ananasta ja ananasmehua säilyketölkistä. Tehosekoittimessa mössöksi ja ihan pienissä määrin pennulle ruoan sekaan. Mikäli pennun vatsa tottuu mössöön hyvin, voi siihen alkaa lisäillä kesäkurpitsaa, persiljaa ja pikkuhiljaa muita vahvempia kasviksia. Meidän pennun suosikkimössö on ananas-persilja-sekoitukset ;)

"Persiljan lehdissä on runsaasti A-vitamiinin esiastetta ja C-vitamiinia: päivittäisen A-vitamiinitarpeen tyydyttämiseen riittää 5 g tuoreita lehtiä ja C-vitamiinitarve tulee täyteen 30 grammasta. Lisäksi kasvissa on paljon rautaa, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia. Persiljaa pitäisi käyttää nimenomaan tuoreena, jotta vaikuttavat aineet tulisivat hyödyksi. Vähäinenkin kuumentaminen tuhoaa vitamiineja." -Kennel Calcifer's

Kasvismössöön voi lisätä myös sisäelimiä mm. naudan maksaa, mikäli kasvismössö itsessään ei maistu millään. Maksa on myös loistava vitamiinilähde.
Sose haisee elimien kanssa pahalta, mutta ilmeisesti maistuu iiiihanalta!

Teen kasvismössön joka päivä mahdollisimman tuoreista tarvikkeista, sillä pakastaminen tuhoaa tärkeitä vitamiinejä.

 Broilerin jauhetut siivet, Murren Kana-kasvis-mix ja naudan mahaa.

 Broilerin jauheliha, sis rustot jauhettuina. Broilerin sydämet maistuviksi treeninameiksi

 Naudan lihainen rasva, vähäproteiininen. Sisältää reilusti energiaa.

Possun putkiluut. Murren Murkinan hieno tarjous 1e/kg, pennulle ajanvietteeksi.

Lihaisia luita ja mössöjä annetaan siis suhteessa 60:40. Eli jos pentu syö 3 kertaa päivässä, se saa kaksi luuateriaa ja yhden mössöaterian.

Lisäravinteina käytän merilevärouhetta, kaikenlaisia öljyjä tosi reilulla kädellä, biotiinia kuureina ja C-vitamiiniä. Vanhempana pentu alkaa saada myös valkosipulia.Aloita punnitsemalla pentu. Tämän jälkeen laske paljonko on 10 % pennun painosta. Tämä on ruoan aloitusmäärä ruokaa.
= 10 kg pennulle yhteensä 1 kg ruokaa päivässä. (600 g lihaisia luita ja 400 g mössöä)
Jos pentu kuitenkin jättää aina ruokaa lautaselle, vähennetään määrää. Sama sääntö, jos pentu lihoo.
Jos pentu vaikuttaa aina nälkäiseltä ja laihtuu, ruoan määrää lisätään.
Varoitettava on, että BARF-ruokavalio on hyvin maistuva, joten ylensyöntikin on mahdollista.

Pennun kuuluu olla hoikka. Pennun kanssa hieman vähemmän on aina parempi kuin hieman liikaa.


Broilerinkauloja suoraan paketista.

Sitten jaotellaan ne 2kg köntistä sopiviin annospusseihin ja pakastetaan. Vihreissä pusseissa myös broilerin selkärankoja. Värikoodaus on kätevää.

 Ja valmis ateria! Broilerin siipiä, hevosen rasvaa, merilevärouhetta ja pieni sysäys AB-piimää pennun makuun.

 Naudan ydinluu, ajanvietettä ja loistavaa harjoitusta lihaksille

 Ateria, jossa broilerin kauloja, naudan rasvaista jauhelihaa (45%), merilevää ja pikkuruisen verran kasvismössöä.

Iltapala. Broilerin kaulat ja broilerin siipi, yhä merilevän kanssa. Suosikkiateria!

Kuten aina puhutaan, pennun raajoja on seurattava, sillä kasvuhäiriöt ovat yleisiä.Deimos (Van de Pillendijk Kharon) 13vko, raakaruokailija.

10 kommenttia:

 1. Me saadaan naudan lihaa ja luita sukulaisten luomukarjatilalta, ainoa harmi on vaan se, että pakastin on tuskaisen pieni eikä kerralla voi ottaa kuin minimaalisen vähän. Tässä on tosin noin 10 minuutin ajomatkan päässä barffi-niminen kauppa (www.barffi.net), jossa on tosi hyvä valikoima ainakin näin aloittelijan silmillä katsottuna :D Koitetaan siirtyillä pikku hiljaa pois noista tehdaskuivamuonamössöistä ja tästä postauksesta olikin apua, kiitos :)

  VastaaPoista
 2. Tän postauksen piti olla hyväkin, mut sit tästä ei tullut ihan toivotunlainen... :D
  Seuraavana kirjoitan varmaan kasvismössöistä, eksoottista vähintäänkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs nyt ku tää on oikeesti tosi hyvän olonen postaus! Oon itse miettinyt että tulevan koiran kanssa voisi barffailla ja koska ko. koira olisi ensimmäiseni, olen ihan totaalisen pihalla ruokintajutuista ja justiinsa tämmöset muiden koiranomistajien tekstit on parhaita, koska ne ei sisällä mitään ihmeellisiä termejä ja muuta epäselvää. Innolla odottelen lisää tekstiä!

   Poista
 3. Mä pilasin vanhemman koirani raajat nappuloilla, nimenomaan isolle koiralle tarkotetuilla nappuloilla, ja se suolistotulehdusten kattominen ja kärsiminen oli kamalaa. Umpeen rähmineet silmät, nokkosihottuma kuonossa, tippuva karva, turvotus, lihominen...

  Sama kissoilla, iho-ongelmia toistensa jälkeen. Ei vaan huvita yhtään sellanen :(

  Eli nyt saa pentu siis vähemmän proteiinia, vähemmän hiilareita, enemmän rasvaa ja kaikki vitamiininsä luonnollisella tavalla. Hampaiden vaihtoon enemmän kalsiumia kuten muut raakailijat suosittelivat. On muuten nykyinen pentu hoikka, eikä yhtään mitään vikaa terveydessä :)

  VastaaPoista
 4. Mitenkä aikuisen koiran ruoan määrä/pv lasketaan, päteekö myös tuo 10 % elopainosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikuinen koira syö noin 2-3 prosenttia painostaan, mutta toisaalta oikea ruokamäärä on todella yksilöllistä. Turha tuijottaa laskuja liikaa, kannattaa enempi seurata sitä koiraa. :)

   Poista
  2. Aivan kuten Janni sanoikin :)

   Jokaisella koiralla on erilainen kulutus ja erilainen aineenvaihdunta.
   Meillä syö isompi koira 27kg 2prosentin mukaan suunnilleen, elikkä tällä hetkellä 400-500g paikkeilla. On tosiaan vähäaktiivinen eli syö pikkusen vähemmän :)

   Poista
 5. Joo niin mä vähän arvelinkin ettei se tota 10 % ainakaan voi olla, olis aikamoiset satsit mun elukoilla kun painavat molemmat päälle 30 kg. :D Mutta kiitos!

  VastaaPoista
 6. Joo mäkin laskin että aika lailla sen öö mitä 3kg sais syöttää :D
  3kg lihaa oliskin sellanen naapurin kissa aamupalaks :D

  VastaaPoista
 7. Paljonko Siul menee rahaa esim. viikossa koiranruokintaan? C:

  VastaaPoista