keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Koiranomistajan "Älä tee näin" osa.1

Kuten kaikki tietää, meidän lauma käy paljon koirapuistoissa. Näen siellä usein hieman ongelmallisia koiranomistajia, ja sen pohjalta halusin kirjoittaa tämän.

Koiranomistaja! Älä tee näin. - Osa 1


- Älä jahtaa koiraasi.

Aivan järjetöntä hommaa. Koiraa ei saa koskaan jahdata, siitä tulee hauska hippaleikki.
Useimmiten ihmiset tekevät juuri näin kun koira pitäisi saada kiinni. Jo muutaman kerran jälkeen koira huomaa sen olevan todella hauska leikki, jossa saa vielä jokakerta voittaa.
* Pennusta saakka, koiraa pitää opettaa seuraamaan sinua. Juokse karkuun, kimitä, leiki saalista, pentu juoksee tuhattasataa sinun perässäsi. Sinä olet laumanjohtaja, sinä määräät menon.

- Älä käytä koiran nimeä rankaisemiseen.
Kutsuttaessa nimellä se koira ei muuten tule todellakaan lähellesi, jos olet käyttänyt nimeä rankaisun yhteydessä. Koiraa kutsutaan aina ystävällisellä sävyllä. Koiraa ei toruta kun se tulee luoksesi, vaikka olisikin ollut karkuteillä.

- Älä käytä suihkupulloa rankaisemiseen.
Taas aivan järjetön idea, ja tätäkin näen usein. Meillä suihkupullo kuuluu lääkekaappiin - sillä on kätevä suihkuttaa desinfiointiainetta esim. koiran tassuhaavoihin. Suihkupullossa on tarpeeksi painetta, että sillä pääsee hyvin anturahaavan sisälle ja sitäkautta se on tehokas puhdistusapu.
Kätevä turkinhoitoaineen levittämiseen. 

Se ei ole paha asia, vaan erittäin kätevä apuväline.- Älä rankaise koiraa ihmisten ja muiden koirien tervehtimisestä.
Omaa pentuani(10vko) toruttiin kun se meni luvatta tervehtimään naapuriani. Musta on vaan hyvä, jos koira haluaa itse ystävällisesti lähestyä muita eläviä olentoja. Uteliaisuudesta ei saa rankaista, etenkään pentua.
Sinister oli niin pidättyväinen pentu että tsempattiin sitä täysillä tervehtimään kaikkia, ei ollut helppoa.

- Koirat eivät tutustu hihnassa
Koirat tapaavat aina vapaana. 
Hihna ahdistaa joitakin koiria ja voi yksin aiheuttaa epävarmassa koirassa remmiräyhäs-efektin. Usein myös kireä hihna viestii koiralle omistajan arkaa/epävakaata mielentilaa ja koiralle se on kuin bensaa tuleen. Älä vie koiraa hihnassa puistoon, se voi aiheuttaa pahaa vahinkoa.
Olen monesti nähnyt miten hihnassa ahdistunut koira on jäänyt muiden koirien saaliiksi - omistajien kuvitellessa kuristusotteen parantavan asiaa...
Monet remmiräyhät ovat ilman hihnaa täysin tavallisia koiria.

- Jos et luota koiraasi, se ei luota sinuun.
Omistajan ja koiran terve suhde perustuu luottamukseen, kunnoitukseen ja ihmisen johtajuuteen. Jos et luota koiraasi, miksi se luottaisi sinuun? Jos koira ei luota omistajaansa, ottaa se esim uhkaavassa tilanteessa oikeudekseen puolustaa itseään, sillä se tietää että sinä et sitä tee.
Jos odotat kokoajan pahinta, koira antaa sen sinulle kymmenkertaisena. 
Jos oletat koiran purevan, se varmasti syö jonkun.
* Puolusta ja johda laumaasi kuin johtaja, näytä olevasi luotettava ja kunnioituksen arvoinen.
* Ota rennosti, myös koira rentoutuu.

1 kommentti: