lauantai 8. syyskuuta 2012

Työkoiran työt

Työkoirarodut, esim belgianpaimenkoira, dobermanni, rottweiler, saksanpaimenkoira etc...
Työkoirarodut, joita kutsutaan usein kuulopuheissa "tappajakoiriksi"

Kyllä, tottakai niistä saa "tappajakoiria" kun koiran ulkoilutus ja aktivointi tarkoittaa energisen koiran viemistä koirapuistoon ja sanoo "juokse nyt"
Sitten ihmetellään mitä se rakas mussukka nyt räyhää ja tappelee, kun ollaan kävely ainakin 1km koirapuistoon ja takaisin.
Jokainen luettelemistani koirista on pommi väärissä käsissä.

Jokaisella työkoirarodulla on oltava jokin työtehtävä! 
Tällaiset koirat pitkästyvät sohvakoirina, eikä turhautuessaan niistä ole enää seurakoiriksikaan ollenkaan. Työksi sopii lähes mikä vaan. Tottelevaisuus, koirauinti, temppukoulutus, koiratanssi, suojelu, agility, jäljestys, haku, vesipelastus, valjakkohiihto, canicrossi... Taivas on rajana.+ Näillä roduilla on oltava tiukka peruskoulutus.

Dobermanni
Huom. Suomessa luppakorvaisia ja pitkähäntäisiä, typistys kielletty!

(näyttelylinjainen)Saksanpaimenkoira

 (Käyttölinjainen) Saksanpaimenkoira:

Rottweiler
Huom. Suomessa hännän typistys kielletty.

Käyn koirapuistoissa itse paljon, mutta se ei todellakaan ole kuin minimaalinen osa kaikesta mitä tehdään. Koirapuistossa olen myös kuullut miten ihmiset juoksevat koiriensa kanssa 10km lenkkejä päivittäin eikä koira väsy.
Eihän se koira juoksemisesta väsy hemmetti. Aivotyötä kehiin! + Mikäli koiran liikuntatapa on väärä, 
siitä ei ole mitään hyötyä vaikka miten juoksisi. 
Näiden 10km juoksevien koirien kunto hyytyi meidän syöttösikojen tahdissa frisbeessä.
Huom. Tarkkaile koiran tapaa liikkua!! Peitsaaminen tai vino ravi ei ole tervettä, eikä kehitä koiran kuntoa mihinkään hyvään suuntaan. >> EI NÄIN! <<

Tapaan myös koirapuistossa lähes päivittäin jokaista edellämainituista työkoiraroduista, ja ne ovat luonteeltaan erittäin ystävällisiä ja kaukana tappajakoirista. Kyseiset koirat ovat oikein aktivoituja ja koulutettuja.

Meidän koirat ravaavat päivässä n.2-5km, vapaana. Muu aktiviteetti on rajua frisbeetä, tottelevaisuutta, esineruutuja ja joskus muita nenäjuttuha. Sinister harrastaa myös hihan pureskelua.
Sinister ja Deimos ovat vielä sen verran painavia (lue: läskejä) että musta on outoa miten 10kilometrin juoksijat eivät näille pärjää kunnossa.

Meillä kävellään erittäin harvoin hihnassa, tottapuhuen hävettää myöntää, en ole koskaan tehnyt kummankaan koirani kanssa hihnalenkkiä. Hihnaa käytän Helsingin keskustassa ruuhka-aikaan.
Koira ei hyödy hihnasta mitään, ei etenkään liikunnallisesti.
Hihnalenkki ei ole mitään liikuntaa, se on koiran siirtämistä paikasta A, paikkaan B.

Alunperin en käyttänyt hihnaa tai pantaa helpolla, koska kummini varoitti sen painavan koiran turkkiin urat. Se on totta, liian usein näkee kun huono panta on hiertänyt koiran turkin ja ihon rikki.

Cesar Millanin sanoin, Exercise, discipline, affection.
"Harjoitus(liikunta), kuri, hellyys"

Käytännössä tuo esimerkki toimii esim Toko-treeneissä:
Koira saa fyysistä ja henkistä harjoitusta, mutta jos se pelleilee, sille muistutetaan kurista. Sitten oikein tehdessä lopuksi palkkio.


Väsynyt koira on onnellinen koira. Pätee koosta ja nimestä riippumatta kaikkiin.

Sinister tekee nykyisin myös pieniä "terapiakoira"-juttuja, ehkäpä siitä tulee joskus vielä oikea palveluskoira.


Sinister "töissä"
Kuuntelee käytävän ääniä valppaana, ihan hurja juttu.

Ei mutta tosiaan Sinister on niin vahvahermoinen ja aivojaan käyttävä arjessa, että sen voi ottaa huoletta mukaan minnevaan. Tässä videossa Sinister oli mulla mukana lääkärissä henkisenä tukena, terapiakoirana, sillä on siihen mun omalääkärin antamat oikeudet.
Sinister on just oikeanlainen, ei arka, ei ylisosiaalinen hännänheiluttaja - se ignooraa, keskittyy vaan omistajaan. Se ei hauku tai sählää, se on sellaiseen liian älykäs. 
Aijon jatkossakin käyttää Sinisteriä ihkaoikeissa työtehtävissä, sillä tästä koirasta on moneen menoon.

Sinisterin äidillä tulee keväällä pentuja!

Mustantuiskun Kiarina x Himbi's Fray(?)
Kiarina on mielettömän kaunis, terve ja erittäin rauhallinen varma koira. Kina on suurikokoinen, kauniin tumma koira, joka ei murehdi maailmaa turhaan. Käytiin katsomassa Kinan pentuja ensimmäistä kertaa toukokuussa 2011, Kiarina tuli moikkaamaan ystävällisesti, oli rapsutettavana 
ja meni sitten rennosti nukkumaan.
Ei mikään rähisijä! Kinan edelliset pennut ovat erittäin hyväluonteisia, eivät tappele 
ja ovat erittäin potentiaalisia harrastuskoiria.
 Pentueen tuleva isä "Devil" asuu myös kolmen muun pallikkaan uroksen kanssa, ja ovat ylimmät ystävät.

Kiarinalla on aivan uskomattoman ihana turkki, joka on periytynyt ainakin Sinisterille. Ei turhia takkuja, eikä liikaa karvanlähtöä.
Kiarina periyttää ihanaa rauhoittumiskykyä pennuilleen, mutta myös jostakin sieltä tulee tulinen työmotivaatio Mustantuiskun Savannah, 1v ikää ja TK1
Näyttelytuloksia ja terveystilastoa Kinan pennuilla on mm:

Mikäli kaipaa täysipäistä, vahvahermoista, ystävällistä koiraa, ottakaa kasvattajiin yhteyttä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti