tiistai 12. helmikuuta 2013

Ihana intervariaatio!

Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta (JTT) on kokouksessaan 28.8.2012 päättänyt rotukohtaisten erityisehtojen muutoksista/lisäyksistä belgianpaimenkoirien kohdalla seuraavasti: 
"Seuraavat muunnosten väliset risteytykset sallitaan ilman poikkeuslupaa: groenendael x tervueren, tervueren x malinois ja laekenois x malinois. Muunnosten risteyttämisestä syntyneet pennut rekisteröidään kukin oman karvanlaatunsa mukaiseen muunnokseen. Seuraavat muunnosten väliset risteytykset eivät ole sallittuja: groenendael x laekenois ja tervueren x laekenois."


Vielä viimevuoden puolella belgianpaimenkoirien muunnosristeytyksistä mellakoitiin ympäri internettiä.
Siellä haluttiin pitää "mustat linjat mustina" ja osa perusteli vastustavaa kantaansa jopa sillä että risteyttäminen toisi rotuun lisää vikoja ja pelkkää sairautta.Zeuksestakin on parhaillaan kysytty että onko se sitten sekarotuinen kun sillä on musta emä?
Todellisuudessa ulkokuoresta, käytöksestä tai terveydestä ei huomaa mitään poikkeavaa. Zeus on kuin mikätahansa muukin tummalla sävytetty tervueren.
Olen tavannut jo reilummin muitakin intervariaatioita, jotka ovat aivan normaaleja belgejä. 
Lukuunottamatta pienempää sukusiitosprosenttia.

Olisi kiinnostavaa tietää mitä ne "puhtaat mustat linjat" ovat, 
sillä groenendael-pentueisiin voi syntyä tervuja muutenkin. Tai puhdas tervulinja?
Kun otetaan vaikka Deimoksen äiti, Deimoksen äidin puhdas tervusukutaulu ja selataan sitä taaksepäin.
Heti klikatessa sieltä sukupuukoiraa nimeltä FEMTO du Bois du Tot, paljastuu viisi groenendaelia.

Tai Zeuksen musta emä, Frea. Frean taustalta löytyy legendaarisia mustia, mutta myöskin koira nimeltä BRENNIE DU SART DES BOIS, joka sattuu olemaan tervueren, tervuvanhemmista. Brennie löytyy hyvin useasta mustasta sukutaulusta.
Mikään linja ei edusta vain yhtä väriä, enkä ymmärrä mikä siinä on niin hävettävää.


Suomessa intervariaatiot otettiin hyvin vastaan, ja niitä onkin tarjolla ympäri maailmaa reilusti.
Itse olen innoissani ja ensimmäinen(eikä varmasti viimeinen) oma intervariaatiobelgini on ollut todella mieluisa ulkoisesti sekä luonteeltaan. Erittäin mainio vintiö, kuten sisaruksensakin!

3 kommenttia:

  1. Intervaatiot ovat parasta mitä belgeille on pitkään aikaan tapahtunut. Piste.

    VastaaPoista
  2. Meille kun Tiuhti tuli, jopa yksi Seinäjokinen ''belgiharrastaja'' kysyi, et eikös Tiuhti sit ole seropi kun on tervun ja malin risteytys. Ihmetteli et miks tuoda paperitonta seropia slovakiasta asti ^^

    VastaaPoista