tiistai 19. helmikuuta 2013

Terveystutkimukset ja niiden tärkeys!

Nyt avaan sanaisen arkkuni tästä pitkään vaivanneesta asiasta.

Miksi ihmiset eivät tutkituta koiriaan?
Mielestäni se on suorastaan loukkaus rotua ja kasvatusta kohtaan.

Useimmat perustelut ovat: "tää on vaan tällänen kotikoira" 
- Tiesitkös, että kotikoirasi kolme sisarusta ovat jalostuskoiria? 

Hyvän jalostuksen pohjalla on tieto sukulaisten terveydestä. Jos koiria ei tutkita eikä tietoa koskaan tuoda esiin, ei ole enää terveitä rotuja. Belgianpaimenkoirakin on terveimpiä rotuja juuri sen takia, että on saatu tietoa, faktaa ja saatu valittua jalostukseen vain terveimpiä koiria.

Ei Sinisterkään ole jalostuskoira tai mikään super-näyttelykoira. Sinisterin siskot(mm. Ruki ) sensijaan ovat tulevia jalostusnarttuja ja kaikki tieto sisaruksista auttaa heidän tulevaisuuttaan.
Sinisterin tiedot auttavat myös kasvattajaa jalostustyössään ja antavat suuntaa mitä tämän vanhemmat jättävät tuleville pennuilleen. Sinisterin pentueesta 5/10 on tutkittu.Olin kauhistunut kun Deimoksen sisaruksia ei muutamaa lukuunottamatta aijota edes lonkkakuvata.
Ulkomailla eivät kaikkialla myöskään kuvauta kyynäriä, selkää tai peilauta aina silmiäkään.
Kannattaa siis kysellä kasvattajalta näistä ennen pennun ostoa, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Deimoksen suvusta löytyy siis usean sukupolven ajalta kyynär-tutkimattomia koiria, joten Deimoksen tulevat kyynärkuvat voivat hyvin olla aivan mitä tahansa. Ne voivat olla terveet 0/0 tai vaikkapa huonoimmat mahdolliset luokkaa 3/3. Deimos näyttää ja vaikuttaa terveeltä, mutta se ei tee siitä faktaa vielä.
Deimoksen Karamel-sisko on tuleva jalostusnarttu, ja ainoat terveystulokset sisaruksista tuleekin meiltä.
Eräs sisaruksen omistaja myös kauhistui kuinka laajasti meillä Suomessa koirat tutkitaan. Ei ollut kuullutkaan selän kuvauttamisesta.

- Deimosta on kyselty tulevaisuuden astutuksiin JOS tulevat terveystulokset ovat hyviä, ja kieltämättä muiden sisarusten tiedot olisivat voineet auttaa. Deimos on toistaiseksi vasta silmäpeilattu terveeksi ja BAER-testattu erinomaisesti kuulevaksi.
Vaadin jalostuskoiralta kuitenkin vielä paljon enemmän kuin perustestit ja pari näyttelyä.


Perustelu nro.2 "Se on ihan terve, kyllä sen näkee"
Osa koiran selviytymistä laumassa on nimenomaan kivun piilottaminen. 

Luonnossa heikkoutensa näyttävä, sairas laumanjäsen yleensä tapetaan.

Koira ei välttämättä näytä esim.selkäkipua liikkeessään, mutta saattaa olla kosketuksesta aggressiivinen.
Koira saatetaan leimata "mielenvikaiseksi" vaikka syy löytyisi rikkinäisistä/viallisista selkänikamista, jotka ovat helposti nähtävissä (epävirallisissakin) selän röntgenkuvissa.


"Kotikoiruus" ei ole mikään syy jättää koiraa tutkimatta. 
Kotikoira kärsii silmäsairauksista aivan samalla tavalla kuin vaikkapa agilityvalio. 
Silmäsairautta ei voi nähdä ilman kunnon tutkimusta, joten pelkkä vilkaisu silmiin ei riitä.

Kotikoira kärsii myös lonkka/kyynärviasta samalla tavalla kuin näyttelykoirakin.

Luustoviat, nivelrikot, silmäsairaudet, kaikki sairaudet yleensäkin, voivat tehdä koirasta vaikean elämänkumppanin. Kipeä koira saattaa hyökkäillä ilman näkyvää syytä tai käyttäytyä muuten häiriintyneesti.
Kipeä koira voi olla myös täysin passiivinen ja haluton tekemään mitään.


Mielestäni omasta koirastaan on tärkeää tietää kaikki mahdollinen. Koiran fyysinen olemus voi kertoa paljon koiran persoonasta. Myös pelkkä koiran kuulotesti(Klik!) selittää paljon.

Koira on terve kun se on todistettu terveeksi. Mustaa valkoisella.

2 kommenttia:

  1. Loistava ja ajatuksia herättävä teksti, Lita!

    VastaaPoista
  2. Musta on ihan käsittämätöntä, että kotikoiria ei tutkita ja sitten nimitetään koiraa "perusterveeksi" vaikka se saattaa sairastaa parikin korvatulehdusta vuodessa, korvissa on tasaiseen tahtiin hiivaa ja vatsa toimii miten toimii. Meidän rekkaamaton spk ja kastrattu dallu on kummatkin terveiksi tutkittu vaikkei todellakaan ole mitään harrastus- saatika jalostustarkoituksia - se vaan on omistajan velvollisuus varmistaa että koiralla on mahdollisimman hyvä olla.

    Usein ihmiset perustelee sen, etteivät tutkituta koiriaan, luustokuvausten hinnalla. Kuitenkin on ollut rahaa maksaa tonni siitä omasta sessestä joka kuitenkin "on vain kotikoira" samalla kun opiskelijat, työttömät ja pienituloiset saavat kuitenkin revittyä rahat useidenkin koirien tutkituttamiseen. Välinpitämättömyyttä, sanon minä.

    VastaaPoista