lauantai 18. tammikuuta 2014

Koiran tuonti ulkomailta (EU)

HUOM: Tuontivaatimukset ovat muuttuneet 29.12.2014!!

Rehellisesti sanottuna, ei kiinnosta nyt sitten yhtään kirjoittaa. Tekee mieli lähinnä oksentaa sateenkaaria.
Pitkä raapustus ja voi-niin-kuvaköyhä.

Koiran tuonti EU-maista
Tulee rahdattua omia, sekä muiden eläimiä Suomeen, joten sain sopivaan aikaan otettua materiaalit tätä postausta varten.

Tuontitapoja on erilaisia. Toisille tuodaan koira pakettiauton takakontissa, toiset ajavat autolla hakemaan eläimensä ulkomailta. Joskus saattaja tuo koiran mukanaan Suomeen, joskus Suomesta lennetään hakemaan pentu itse. Joskus pentu lentää itsekseen. Pennun voi myös hakea/tuoda/tuottaa laivalla.
Keskustele eläimesi kasvattajan kanssa paras tapa.

Kun sopuun on päästy ja tuontitavaksi on valittu vaikkapa lento, yleensä kasvattaja kyselee eläimelle paikkaa lennolta ja sopivan löydyttyä ilmoittaa ostajalle lennon hinnan.
Lukuisat lentoyhtiöt tarjoavat lentoja, suoralentoja sekä välilaskuin. Välilaskuilla ja tietyillä yhtiöillä hinnan voi saada hyvinkin alhaiseksi, mutta myös hyvin hyvin korkeaksi. Kilpailuta, kysele, mutta muista että tärkeintä tuonnin kuljetuksessa ei ole hinta, vaan laatu.
Halvemmalla yleensä pääsee, kun itse käy hakemassa eläimensä, riippuen toki silloinkin yhtiöstä ja määränpäästä.

Olen maksanut itse eräästä lennosta normaalia vähemmän, ja matkalla kantoboksi oli ruhjottu, tuloksena erittäin säikähtänyt ja itsensä satuttanut eläin. Joten halpa ei tee kaikesta hyvää.
Paljon korkeista hinnoistaan haukuttu Finnair on kuitenkin loistavaa vastinetta rahalle, kokemuksella Finnairilla on tuotu tyytyväisiä eläimiä priimakunnossa. Toiset luotettavaksi todetut ovat KLM ja British Airways.
Useampi oma kokemus sensijaan ei imartele Lufthansaa alkuunkaan.

Eläinten tuonti ja vienti on tulevaisuutta ja se tulee kasvamaan räjähdysmäisesti, mikä on mielestäni vain hyvä asia, kunhan eläimet tuodaan asiallisesti lääkittyinä ja laillisesti!

Tuontimaa: Tsekki
Tuontitapa: Kaupallinen, lento
lentoyhtiö: Lufthansa, valitettavasti (eikä saa vieläkään suosittelujani)
Tuotava eläin: Koira, Elävä, Belgianpaimenkoira, malinois
Päivämäärä: 15.1.2013

Tuontivaatimukset:
- Mikrosiru (ISO 11784) Mikäli muunlainen, tulee maahantuojalla olla sirua vastaava lukulaite. Mikrosiru oltava asennettuna ennen rabies-rokotusta. Tatuointi ei enää käy tunnistuksena.
- Raivotauturokotus, eli rabiesrokotus.Vähintään 21vuorokautta vanha, passissa oltava merkittynä viimeinen voimassaolopäivä.
- EU-Passi. Passiin merkitään koiran rokotukset, madotukset, tunnistetiedot ja eläinlääkärintarkastukset.
- Ekinokkilääkitys. Pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävä lääke eläinlääkäriltä 1-5päivää ennen maahantuontia.
- Eläinlääkärin tarkastus. Koira on todettava ennen lähtöä eläinlääkärin toimesta matkustuskelposeksi ja se merkitään passiin. Terveystarkastus tulee suorittaa enintään 24tuntia ennen lähtöä.
- Kuljetuslaatikko. Eläimen on mahduttava seisomaan ja kääntymään kuljetuslaatikossa. Laatikossa on oltava ilmareijät, ja se on suljettava sen omien lukkojen lisäksi myös nippusiteillä, jottei se aukea tai sitä avata kuljetuksessa.

Saapuminen maahan:
Tässä tapauksessa koira saapuu maahan rahtina(ilman saattajaa)

Kun lento on laskeutunut, tullilla kestää n.1tunti käsitellä paperit.
Siinä voi käydä myös niinkin, että joku ammattitaito-taukki hävittää eläimesi paperit Amsterdamissa, ja eläimesi jää tulliin jumiin vielä seuraavaan aamuyöhön asti. Näinkin on käynyt itselleni.

Jottei kirjoitusvirheellinen teksti tapa teitä tylsyyteen, laitetaan kuviakin.
(Voi kyllä, varmasti pitivät rahdissa hulluna kun kuvasin seiniä)
Odottelua. Henkilöllisyystodistukset valmiina.
 ... Ja sitten se saletisti kiinnostavin asia; Paperihommia.
... Sekä 10eurolla noussut palvelumaksu.
Kyllä, eläimet joutuvat muiden tavaroiden tavoin kylmään varastoon. Älkää tuoko karvattomia eläimiä ilman vaatteita.... Hrr. 
Suomessa ei myöskään ole karanteeni-tiloja, joten pitäkää huoli että terveysvaatimukset toteutuvat. Eläimellä on muutoin vain kolme mahdollista kohdetta: Varasto, alkuperämaa tai lopetus.
Servisairilla kaikki tuotteet tuodaan vastaanottajille asiallisesti trukilla.
Tässä kohtaa eläintä ei koskaan saa päästää kuljetuslaatikosta ulos. Eläin on aina eläin ja voi olla hyvin järkyttynyt kokemuksestaan, eikä osaa pysyä uusien ihmisten lähettyvillä. Tullimiehiltä kuulee usein tarinoita miten karanneita koiria ja kissoja on jahdattu ympäri lentokenttä-aluetta ilman päätä ja häntää.
Jokaisen maahantuonnin jälkeen on viisasta odottaa laatikon avaamista kotiin saakka.

Kotona tarkistetaan eläimen kunto. Silmät, korvat, takapää, turkki ja suu ovat terveellä eläimellä kunnossa ja puhtaat. Suomi on puhdas ja perusterve maa, ja se on pidettävä sellaisena. Jos epäilet tuontieläimen kantavan edes pienintäkin tartuntaa, älä esittele eläintä muille perheenjäsenillesi ja juokse välittömästi lähimpään eläinlääkäriin.

Esimerkkitapauksen kulut:
Eläin: 450eur
Lento: 795euroa, sisältäen lentoboksin. (Lufthansalta kallis tempaus)
Tullin palvelumaksu 2014: ~ 86euroa (hukkasin jo kuitin, korjaan myöhemmin kun näen tarkan summan)
+ Bensa lentokentälle (6km, kulutus n.7l/100km)

Sensijaan Amerikasta tuodessa pitää olla pikkuruinen säästö tai antelias pankki. Jenkkejen tuonneista joutuu nimittäin maksamaan kaiken päälle vielä 24% ALVia lennosta ja eläimen(tässä tapauksessa kissojeni) hinnasta. Omalla kohdallani se on siis ollut keskimäärin 650euroa veroja per tuonti, eli yli 2000euroa yhteensä kissojeni ostohintojen ja lentojen lisäksi.

Olen tuonut kissoja sekä koiria Tsekeistä, Kanadasta, Amerikasta, Espanjasta, Norjasta, Tanskasta, Belgiasta, Unkarista, Hollannista, Saksasta ja Luxemburgista. Osasta useamman kerran.
Paikkoja joista en toisi tai tuo enää: Espanja, Viro, Serbia (muistakaa suhtautua varauksella myös kaikkiin ns.rabiesmaihin)
Jos tuonti kiinnostaa, autan mielelläni.

5 kommenttia:

  1. Kenelle tuli malinois? :) Huuh, kyllä nyt kun tuota listaa luki niin tuntui paljon helpommalta kun haki itse :D Saa heti muutaman asian listasta pois ja koirakin pääsee lentokoneesta heti omistajan luokse..eikä tarvii enää papereita täytellä :D Kiitoksia sulle silloisista neuvoista!

    VastaaPoista
  2. Hei, harkitsen itse koirantuontia norjasta, onko tässä mahdollisesti tiedossa jotain kommervenkkejä/lisämaksuja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Mulla on Norjan tuonti (Dita) olemassa, ja oli aika helppoa hommaa :) Norja kun on EU-maihin rinnastettava ETA-maa. Norjassa tosin hintaluokka on hieman ehkä Suomea kalliimpaa, mutta laatu koirankasvatuksessa taas on loistavaa, että suosittelen kyllä.
      Jos itse haet koiran, pitäisi olla aika nopea ja helppo prosessi kun matka ei ole pitkä. Jos taas tuot rahtina, sekin on nopeaa, joskin kalliimpaa.
      Mutta turvallisin mielin saat olla :)

      Poista
  3. Hei,

    Olisko sulla sähköpostia johon voisin kirjoittaa koiran tuonnista Suomeen jenkeistä? Olisi muutama kysymys :)

    VastaaPoista
  4. Moikka! Laita daisy.friman@hotmail.fi (huomaa fi-loppu) :)

    VastaaPoista